Cum sa crosetam jucarii, ochiuri de baza

In acest articol veti gasi ochiurile de baza utilizate pentru a crea jucarii crosetate.

Nodul de inceput (Jeteu): Inainte de a incepe va trebui sa lucram primul ochi, acesta este ochiul de pornire pentru ochiurile urmatoare. Se ia ochiul pe croseta fara a se lucre, formandu-se o bucla. (vezi imaginile 1, 2 de mai jos)

Ochi de lant *chain* (ol). Majoritatea articolelor crosetate incep cu un rand de ochiuri de lant. Pentru a lucre acest ochi treceti firul peste croseta, infasurandu-ul din spate in in fata si apoi in jos pe sub croseta. Treceti aceasta bucla prin bucla de pe croseta pentru a termina acest ochi (vezi imagiile 3 si pantru din poza de mai jos)

 

Piciorus scurt (sau dublu) *single crochet* (ps). Este cel mai folosit ochi utilizate in tehnica jucariilor croestate (amigurmi), stand la baza acestora. Se introduce croseta in cel de-al doilea ochi de lant de la croseta (vezi imagine 1 din poza de mai jos), se trece firul peste croseta si se trage aceasta bucla prin bucla de pr croseta (imaginea 2 din poza de mai jos), avand in acest momend doua bucle pe croseta. Se trece firul din nou peste croseta si se trage aceasta bucla prin ambele bucle de pe croseta. (vezi imaginea 3-4 din poza de mai jos).

 

Piciorus dublu *double crochet* (pd). Acest piciorus este folosit in  foarte multe modele si texturi crosetate. Se infasoara firul pe croseta inainte de a introduce croseta in lucru (vezi imaginea 1 din poza de mai jos), se introduce croseta in lucru, se infasoara din nou firul pe croseta si se trage aceast bucla prin ochiul de lant (vezi imaginea 2 din poza de mai jos). In acest moment avem trei bucle pe croseta. Se infasoara din nou firul firul pe croseta si se trage aceasta bucla prim primele doua bucle de pe croseta (vezi imaginea 3 din poza de mai jos). Se infasoara din nou firul pe croseta si se trage prin cele doua bucle ramase pe croseta (vezi imaginea 4-5 din poza de mai jos).

 

Piciorus mediu *half double crochet* (pm). Se infasoara firul pe croseta inainte de a introduce croseta in lucru (vezi imaginea 1 din poza de mai jos), se introduce croseta in lucru, se infasoara din nou firul pe croseta si se trage aceast bucla prin ochiul de lant (vezi imaginea 2 din poza de mai jos). In acest moment avem trei bucle pe croseta. Se infasoara din nou firul firul pe croseta si se trage aceasta bucla prim toate cele trei bucle de pe croseta (vezi imaginea 3 din poza de mai jos).

 

Piciorus inalt dublu *treble crochet* (pid)

 

Ochi alunecat *slip stitch* (oa)

 

Inmultire sau crestere *increase* (in sau cr)

Scadere invisibila-invisible decrease (scad). Aceasta modalitate de scadere se utilizeaza cu precadere in tehnica jucariilor crosetate.

Daca stiti sa faceti ochiurile descrise mai sus suntei gata sa incepeti prima jucarie.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *